A to Z Computer Knowledge

TALLY ERA à¤Ÿेक अ चॅलेंज (TAC)


  1. Accounting is the process of systematically recording, classifying, and summarizing the financial information.

                     Ans -   True

 

 

  1. In the single entry system, all the credit transactions and accrued liabilities are omitted.

         Ans -   True

 

 

3.    _______ are the amount payable against the credit purchase.

         Ans -   Liabilities

 

 

4.    General ledger serves the purpose of re-classifying and summarizing all the information recorded in the cash book and journal, according to the account heads.

         Ans -   True

 

 

5.    Which of these record different types of incomes or expenses?

         Ans -   Nominal account

 

 

6.    Which of these is the closing balance of all the ledger accounts (except closing stock) for a specific date?

         Ans -   Trial balance

 

 

7.    Manual accounting requires a lot of manpower as compared to the computerized accounting.

         Ans -   TRUE

 

 

8.    Tally Solutions was founded in the year ______.

         Ans -   1986

 

 

9.    The Tally Help option appears on _______.

         Ans -   Horizontal Button Bar

 

 

10. If you see a single underline below a keyboard character in Tally, you should press which special key along with it?

         Ans -   Alt

 

 

 

11. Directory is the path where the company data is stored in Tally.

         Ans -   True

 

 

12. If you delete a company, you can still recover its records.

         Ans -   False

 

 

13. In order to set various company features required for transaction entries, click F11: Features on the ______.

         Ans -   Vertical button Bar

 

 

14. To go to Accounting Features, you need to use which function key?

         Ans -   F11->F1

 

 

15. The Default Credit Period option is displayed on enabling which of these options?

         Ans -   Maintain Bill-wise Details

 

 

16. A/An ______ is a unit of an organization to which transactions can be posted.

         Ans -   Cost Centre

 

 

17. Using the invoice format for a sales invoice entry is good for which of the following reasons?

         Ans -   It enables calculations of Duties and Taxes accounts

 

 

18. The 'Maintain Multiple Mailing Details for Company & Ledgers' option allows you to alter a company's mailing details.

         Ans -   True

 

 

19. The ______ option should be set to Yes for tracking stock movement across multiple Godowns.

         Ans -   Maintain Multiple Godowns

 

 

20. The ______ option is active only if the Allow Invoicing option is set to Yes.

         Ans -   Separate Discount column on Invoices

 

 

 

21. If you set the _______ option to Yes, you do not need to separately debit ledger accounts for expenses.

         Ans -   Track additional costs of Purchase

 

 

22. The 'Track Stock Item Cost' option is used to analyze an item's cost.

         Ans -   True

 

 

23. In Tally, ______ features are used to connect to a server remotely.

         Ans -   TSS

 

 

24. International accounting terminology cannot be applied in Tally.

         Ans -   False

 

 

25. If you want to give a code to stock items, you should set which of these options to Yes?

         Ans -   Use PART NUMBERS for Stock Items

 

 

26. Where are inventory details displayed by default?

         Ans -   Voucher Entry screen

 

 

27. Which of these options should be set to Yes if you want to include a different name for the employee in the payroll reports?

         Ans -   Show Employee Display Name

 

 

28. For which e-mail server should the option 'Use SSL on Standard Port' be set to Yes?

         Ans -   Hotmail

 

 

29. You should enable which of these options if Error 16004 keeps appearing?

         Ans -   Connect to Tally.NET Server running on non HTTP port?

 

 

30. Inventory Info menu is mainly about _____.

         Ans -   Stocks

 

 

31. You need to create a new group for the Direct expenses ledger in Tally.

         Ans -   False

 

32. Which of these is used to view the list of primary and secondary groups in Tally?

         Ans -   List of Accounts

 

 

33. Which shortcut key is used to delete the group?

         Ans -   Alt+D

 

 

34. Ledgers that have financial transactions of the same nature are classified under a single group.

         Ans -   True

 

 

35. The alias feature allows you to refer a ledger either by the name or alias.

         Ans -   True

 

 

36. Which shortcut key is used to view the ledger configurations?

         Ans -   F12

 

 

37. Inventory information contains the details of inventory masters.

         Ans -   True

 

 

38. To create a Stock Group, go to Gateway of Tally > Inventory Info. > Stock Group > _____

         Ans -   Create

 

 

39. Which of these options from the Inventory Info menu is used to view a single stock category or multiple stock categories?

         Ans -   Stock Categories

 

 

40. The Third party stock with us option is used when the godown is used to record details of third party goods with the company.

         Ans -   True

 

 

41. Stock items are purchased or sold based on their _____ and ____.

         Ans -   Quantity, unit

 

 

42. Which shortcut key is used to configure a stock item?

         Ans -   F12

 

43. To record additional costs on a purchase, you need to enable ____.

         Ans -   Track additional cost of purchase

 

 

44. Which keyboard shortcut is used to create a Purchase voucher?

         Ans -   F9

 

 

45. Which keyboard shortcut is used to create a Sales voucher?

         Ans -   F8

 

 

46. When items in the purchase invoice have the same unit of measurement, you should use Appropriate by quantity. 

         Ans -   Quantity

 

 

47. To use the Tracking Number feature, set the 'Use rejection inward and outwards notes' options to No.

         Ans -   False

 

 

48. Zero valued entries are used when you deliver goods as replacements or free samples. 

         Ans -   True

 

 

49. Which button is clicked to open the Inventory Features screen from Gateway of Tally?

         Ans -   F11: Features

 

 

50. You can consider different items as part of the same batch if these items have the same_____ date.

         Ans -   Purchase

 

 

51. To view different pre-defined voucher types, click ____ on the Vertical Button Bar.

         Ans -   Ctrl+V

 

 

52. The Stock journal is used to transfer different materials from one godown to another within the same company. 

         Ans -   True

 

 

 

53. A _____ is the record of an authenticated document for different materials taken out from the stock for different purposes.

         Ans -   Bill of Material

 

 

54. The Bill Settlement option is used to settle selected or all bills from the list of bills displayed in the _____ report. 

         Ans -   Outstanding

 

 

55. When you enable the Bill of Materials option, you can see changes in the Stock Item Creation screen. 

         Ans -   False

 

 

56. The current rate of exchange is the _____rate in Tally. 

         Ans -   Standard

 

 

57. Which of these keyboard shortcuts is used to create masters through voucher?

         Ans -   Alt+C

 

 

58. What do the terms 'Cr' and 'Dr' stand for in Tally?

         Ans -   Credit and Debit

 

 

59. Pressing the F6 key in Accounting Vouchers will open the _____ voucher.

         Ans -   Receipt

 

 

60. You should use this voucher when your company sells some goods.

         Ans -   Sales

 

 

61. Suppose you purchased 500 sports equipment on credit and are yet to make the payment. This purchase should be recorded in which voucher? 

         Ans -   Journal

 

 

62. For viewing advanced configurations related to Credit Note vouchers, the F12 key should be pressed twice.

         Ans -   True

 

 

 

63. The _____ voucher is used when items are not yet approved.

         Ans -   Memo

 

 

64. A _______ is a summary of all ledger balances. 

         Ans -   Trial Balance

 

 

         65. You should use which adjustment method when you do not know which bills need to be adjusted with money?

         Ans -   On account

 

 

       66. On 14th September, you sent an invoice of Rs. 73,000 to Goa Computers towards the sale of 500 CPUs. This is a _______.

         Ans -   Sales Invoice

 

 

         67. In multi-currency transactions in Tally, the ongoing or current exchange rate is known as the _______ rate.

         Ans -   Standard

 

 

          68. If you wish to create an item group on the Stock Item Creation screen, use the keyboard shortcut ______.

         Ans -   Alt+C

 

 

            69. A ______voucher is used to record the details of transactions involving customer orders for stock items.

         Ans -   Sales Order

 

 

            70. On 4th July, your company delivered 800 school bags to RK Enterprises. Which voucher should be used to record this transaction?

         Ans -   Delivery Note Voucher

 

 

           71. Using the keyboard shortcut ______ inside Inventory Vouchers opens a Rejections In voucher.

         Ans -   Ctrl+F6

 

 

           72. To open a Stock Journal, you should use which keyboard shortcut?

         Ans -   Alt+F7

 

 

 

         73. On 13th May, KM Sports ordered 400 sports shoes from your company. For this transaction, you should select Purchase Order.

         Ans -   False

 

 

74. You can connect only one company through Tally.NET.

         Ans -   False

 

 

75. By default, the Tally.NET user is authorized in the capacity of a/an_____ who has restricted access to the company data 

         Ans -   Data Entry operator

 

 

76. ______ is where the data backup files for multiple companies are stored.

         Ans -   Source

 

 

77. While restoring files, choose _____ to restore data, and choose_____ to save backup files. 

         Ans -   Destination, source

 

 

78. The ____ balance for the previous financial year becomes the ____ balance for the current financial year.

         Ans -   Closing, opening

 

79. The _____ option allows you to export the reports or data from Tally.

         Ans -   Export

 

 

80. You need to import vouchers from one company to another for which of these reasons? 

         Ans -   All of the above

 

 

81. ____is commonly used to transfer different types of data or files. 

         Ans -   FTP

 

 

82. The SQL query language in Tally.ERP 9 is used to _____ information.

         Ans -   Retrieve

 

 

 

83. Which of these file formats is/are available in Tally for exporting the list of ledgers?

         Ans -   All of the above

 

84. The first two digits of GSTIN represent the ____ code

         Ans -   State

 

 

85. The state and central tax is always ____ of the integrated tax. 

         Ans -   One half

 

 

86. You can record a journal voucher to transfer the closing balance of ____ as the opening balance under GST.

         Ans -   All of the above

 

 

87. If you make a purchase of goods within the ___, then it is an intrastate inward supply of goods.

         Ans -   State

 

 

88. The shortcut key ____ is used to create a voucher ledger for purchase of goods. 

         Ans -   F9

 

 

89. The highest level at which the tax rate can be defined is the _____ level. 

         Ans -   Company

 

 

90. Which shortcut key is used to change the range of pages to be printed?

         Ans -   Ctrl+ G

 

 

91. Under which group is the ledger for IGST created?

         Ans -   Duties & Taxes

 

 

        92. If the supplier purchases goods or services from another state then this purchase will attract IGST.

                  Ans -   True

 

 

93. You need to use the _____ format to upload different GST reports on the GST portal.

                 Ans -    JSON

 

 

 

 

94. The term 'intrastate outward services' refers to _______.

         Ans -   Sales within the same state

 

 

95. To make a payment entry, you should select Accounting Vouchers and press the ____key from the keyboard.

         Ans -   F5

 

 

96. In the GSTR-2 report, the exempted tax amount can be seen under _____.

         Ans -   Exempted/tax amount

 

 

97. If you purchased 100 LED lights from an unregistered dealer, you do not need to enter the GST number while recording this transaction.

         Ans -   True

 

 

98. In case of taxable exports, which of these taxes is applicable?

         Ans -   IGST

 

 

99. In GST, all imports and unregistered supplies are earmarked as reverse charge mechanism.

         Ans -   True

 

 

100.              If you set Exempted as the Taxability option, Tally takes the default tax percentage as ______.

         Ans -   False

 

 

101.              In economics, the term SEZ stands for ______.

         Ans -   Special Economic Zone

 

 

102.              If you received an advance amount of Rs. 10,000 then you should make this entry as a/an ____ receipt.

         Ans -   Advance

 

 

 

103.                In Tally, to enable payroll for a company, which keyboard shortcut is used?

         Ans -   F11

 

 

104.                For recording the attendance and production details, you need ______.

         Ans -   Payroll Masters

 

 

105.                The option ‘Maintain more than one payroll or cost category?’ can be seen on which screen?

         Ans -   Accounting Features

 

 

106.                An employee group can be deleted by pressing which of these key(s)?

         Ans -   Alt+D

 

 

107.                You can enter detailed information about all your employees through the Multiple Employee Creation screen.

         Ans -   False

 

 

108.                Payroll Units can be either Simple or Compound.

         Ans -   True

 

 

109.                Tally relies on which basic unit to compute employee payment?

         Ans -   Attendance/Production Type

 

 

110.                The salary components constituting an employee’s pay structure are called ______.

         Ans -   Pay Heads

 

 

111.                ______ are used to define a Pay Structure of an Employee or an Employee Group. 

         Ans -   Salary Details

 

 

112.                There are _____ types of Payroll Vouchers in Tally.

         Ans -   3

 

 

113.                The keyboard shortcut for opening an Attendance voucher is ______.

         Ans -   Ctrl+F5

 

 

 

114.                Tax Deducted at Source (TDS) is an indirect tax collected at the prescribed rate from the income source.

         Ans -   True

 

 

115.                _______ is one of the modes for collecting the income tax at the source.

         Ans -   TDS

 

 

116.                To create the TDS Nature of Payment, you need to go to Gateway of Tally > Accounts Info. > Statutory Info. > TDS Nature of Paymts > Create. 

         Ans -   True

 

 

117.                In Tally, you can book expenses by recording the ____ voucher.

         Ans -   Journal

 

 

118.                As per the Income Tax Act, every corporate and government entity is liable for ______ of TDS.

         Ans -   Deduction 

 

 

119.                The keyboard shortcut Ctrl+F12 helps you to perform which action?

         Ans -   View the balance sheet

 

 

120.                A ______ is a financial statement which shows the financial position of a firm.

         Ans -   Balance Sheet

 

121.                Which of these is neither a register nor a ledger type recognized by Tally?

         Ans -   Contra Entry

 

122.                If you need to pay money on a bill, the bill becomes ______.

         Ans -   Bills Payable

 

123.                If you set Exempted as the Taxability option, Tally takes the default tax percentage as

         Ans -   ___0___.

 

   124.    On enabling this option ,you will be able to create & alt scenario

Ans –  use reversing  journal & optional vouchers.

 

125.     The pre -defined cash ledger comes under the _____ group.

Ans – cash in hand.

 

126. Manufacturing journal voucher is created under ________.

And – Stock Journal .

 

127.     which of these are non- accounting voucher?

Ans – revering journal voucher & memo voucher.

 

128. ideally, the ______ voucher should be used ,when the company buy        goods.

Ans – purchase  

 

129. In manufacturing company you can consider different items as part                                of the same batch if these items have the same ____________ date.

Ans – Manufacturing.

 

130. A ____________ is the record of an authenticated document for different materials taken out from the stock for different purpose.

Ans – Batch.

 

131. While taking backup ,_________ is the location where the data backup files for multiple companies are stored.

Ans – Destination .

 

132. The Component of a structured salary are created under .

Ans – pay heads

 

133. The keyboard shorts Alt + F12 helps you to perform which action on P&L account ?

Ans – Set range of info.

 

134. Using the key combation Alt + T will allow you to enter the subtitle of the balance sheet report ? 

Ans – True

 

135. Which of these vouchers list all transaction made on a  particular day ?

Ans- Day book.  



136. To separately record interstate and intrastate purchase ledgers, there is no need to create a Separate interetate purchase taxable ledger.


Ans- False



137. To go to Accounting features, you need to use which function key?


Ans- F11 - > F1


138. Press_________ short cut key  to see predefined vouchers from the " list of Accounts " screen.

 

Ans - CTL + V


139. Which shortcut key is used to configure a stock item from Stick Item creation.


Ans - F12



140. On enabling this option, you will be able to create and alter scenarios.


Ans - Use Reversing Journals & Optional Vouchers